Blog

De wegen van emotionele pijn

Bevrijding van pijn

Als er emotionele pijn is. Je geraakt wordt door iets van buiten in je binnenwereld. Dan zijn er twee wegen die je kunt bewandelen. (mogelijk zijn er meer, maar deze ken ik goed).

De eerste weg is die van je groothouden, wegdrukken en afsluiten. 

Heel vroeg in je kindertijd toen je nog helemaal open stond voor alle indrukken van buiten kon de wereld hard binnenkomen. 

Door emoties kon je dan weer ontladen. 

Helaas wordt het krachtige medicijn “emotie” vaak verkeerd begrepen en dit onbegrip doorgegeven. Emotie = E-motie. Energie dat wil bewegen. Meer niet.

Emoties van boosheid, angst en verdriet worden vaak negatief gekleurd en zo generatie op generatie overgedragen.

Veel volwassenen reageren vaak gespannen en negatief op emoties van kinderen: “niet huilen” “even doorzetten” “je bent toch een stoere meid/jongen?” “daarvoor hoef je toch niet bang te zijn, te huilen?” “niet zo driftig!” 

Als de weg van voelen onze grootste zonde wordt dan is de weg van wegdrukken en afsluiten gauw ingeslagen.

  • De weg van je groothouden wordt zo een patroon, die levenslang kan worden ingeslagen.
  • De weg van voelen is niet meer vertrouwd en beangstigd je. 
  • Er komt schaamte op de weg van voelen.
  • De weg van voelen lijkt afgesloten en niet meer te bestaan.
  • De weg van groothouden, wegdrukken en afsluiten geef je weer door aan je eigen kinderen.

Het deed mij pijn om te zien dat ik niet bij machte was om de weg van voelen, openen en overgave, als natuurlijk, te kunnen overbrengen aan mijn lieve zoontjes. En hoe vaak ik in patronen van afsluiten, bekritiseren of afkeuren stapte. En dat geeft me kracht om steeds vaker de tweede afslag te nemen.

Want dat, lieve mensen, is het andere pad die je kunt bewandelen bij emotionele pijn. Die van voelen, openen voor de emotionele pijn en je overgeven aan het proces.

De weg van voelen, openen en overgave

De weg van voelen, openen en overgave kan beangstigend zijn en niet (meer) vertrouwd voelen. Het is zo lang geleden dat je zo reageerde op pijn, en je bent er ook keer op keer op bestraft. 

Het kan zijn dat je bang bent dat de pijn je zal overweldigen, maar vertrouw me, lief mens. Het tegenovergestelde is waar. 

Het zal je bevrijden. 

De energie die geen kant op kon, de energie die niet mocht worden bewogen, zal weer gaan stromen . En dat kun je voelen. Je lichaam zal weer soepeler en minder pijnlijk worden; je zult er een zucht van verlichting van slaken. En van binnen naar buiten stralen.

Het zal je vertrouwen geven om dit pad vaker te bewandelen.

Ik wil je dan ook uitnodigen om je hoofd, die vol zit met gedachtes, te legen. Je hart die gesloten aanvoelt, te openen. En je lichaam die gespannen is te ontspannen. 

De uitnodiging, daar gaan we dan

Ik nodig je uit om je open te stellen voor je eigen emotionele pijn. Alleen wanneer jij er klaar voor bent om dat andere pad te bewandelen en alles wat in beweging wil weer te laten stromen. 

(ik ben ervan overtuigd dat je anders gewoon stopt met lezen of de oefening niet doet). 

Open je hart door te voelen, open je lichaam door te ontspannen en breng je geest tot rust door te ademen. 

Open jezelf voor emotionele pijn, datgene wat gevoeld wil en mag worden. 

Als je jezelf blijft openen (en dit kan door middel van een meditatie) en je lichaam meer en meer ontspant en steeds leger wordt door te ademen kun je deze pijn daadwerkelijk weer toelaten om te voelen. 

Geef jezelf daadwerkelijk toestemming om weer te voelen, nodig het uit. Vanuit liefde. Soms lukt het, soms ook niet. (soms ontvang je een zetje vanuit de buitenwereld, die je mag bedanken).

En als je dan overspoelt wordt door emoties. (wat in het begin beangstigend kan zijn). Sta jezelf dan toe om iets, groter dan jezelf, te vragen om hulp en om de pijn van je over te nemen. 

Dit kan je hogere zelf zijn, de natuur, de bron, het licht, de eenheid of god. Vraag deze om je te verlossen van deze pijn en je met jou te verbinden. 

Laat dat ‘iets’, dat hogere, je helpen en je leiden. Je hoeft dit niet alleen te doen. 

Zo kun je je weer leren over te geven aan het proces van stromen, overgave en verbinding. Het is een mogelijkheid om je te verbinden met alles wat er is en eenheid te voelen.

Angst voor pijn

Als je bang bent voor de pijn en je weerstand voelt, is mij dat niet vreemd. Elke keer weer is het een proces van vertrouwen en door de weerstand heen bewegen.

Soms kan het voelen dat je door te openen voor pijn de pijn alleen maar zal toenemen of dat het je zal overweldigen. 

Alsof je het niet zou overleven. 

Het is echter andersom; door je weer te openen voor de pijn kan deze zijn werk doen. Terwijl, als je je afsluit voor de pijn, komt deze vast te zitten waardoor deze alleen nog maar meer pijn gaat doen. En daadwerkelijk chronische klachten (op alle lagen) kan geven.

De sleutel tot bevrijding ligt in je handen. Het zal je beroeren, bewegen en ontladen.

De weg naar jezelf en naar verbinding

De eerste weg van afsluiten, wegdrukken en jezelf groothouden brengt je steeds verder weg van jouw zijn. 

De tweede weg van openen, voelen en overgave zal je weer terugbrengen naar jezelf. Je in verbinding brengen met jezelf en de eenheid. Dit is je zelfhelend vermogen.

Makkelijk?

Als je gewend bent om steeds de eerste afslag te nemen is het niet makkelijk om de tweede afslag te gaan gebruiken. 

Het vraagt tijd, oefening en vertrouwen. Ervaren dat je je beter voelt als je een keer de tweede afslag hebt genomen. 

Soms is er eerst tegenslag of een ideaal nodig om dit proces echt kans van slagen te geven. Ook dat mag.

Bij mij geeft het moederschap en mijn eigen praktijk me de kracht op dit pad te bewandelen.

Wil je hiermee oefenen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Lees mee over het ontstaan & deĀ groei van het platform en ontvang inspirerende helende teksten in je mailbox.